Урок за насилието в училище на тема : Активно гражданство в борбата с насилието.

 Във връзка с разпространението на дейностите по проект „Училище на бъдещето – между иновациите и традициите“ по програма Еразъм+, ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", финансирана от Европейската комисия,  учениците от 4в“ клас с учител Силвия Стойнева проведоха урок за насилието в училище на тема : Активно гражданство в борбата с насилието.

Часът започна с Енергизиращи упражнения Гръб в гръб. Всеки участник си намира партньор с близък до неговия ръст и тегло. Учениците в двойката сядат на пода, с гръб един към друг. Държат се за ръце. Целта е да се изправят, без да отлепят ръцете и гърбовете си. След като пробват един-два пъти с партньора си, си намират нов. Може да се опитат с още няколко партньори. 

Релъксиращо упражнение -Моите мисли/ чувства с една дума. Учениците  затварят очи (ако това не е проблемза тях) за една минута и трябва да измислят дума, която описва чувствата/мислите им след края на упражнението. След това учениците отварят очи и един по един казват думата си на останалите.

Цели - Учениците ще:

научат как се дефинира насилието;

се научат да идентифицират ситуации на насилие в училище;

напишат 10 правила и 5 думи за активна борба с насилието в училище.

Методи от НФО:  Blue skies мислене, работа по двойки.

1.  Участниците се запознават с инфографиката с определението за насилие.    

2. Чрез метода Blue skies - мислене за генериране на идеи, обсъждат последиците от насилието. учениците да дават възможно най-много идеи, да работят за доразработването на идеите на другите .                  

3. Обсъждат думи и неща, които учениците казват един на друг, могат ли да се считат за насилие.              

4.  Участниците  работят по двойки и пишат 2 правила за разпознаване и активно предотвратяване или спиране на насилието в училище.                                                                                                                                         











Коментари

Популярни публикации от този блог

Работна среща с учители по гражданско образование

В 3. в клас се проведе открит урок по Гражданско образование