Час на класа с практическо упражнение по тема „Отговорности и ограничения на човешките права“

Във връзка с разпространението на дейностите по проект „Училище на бъдещето – между иновациите и традициите“ по програма Еразъм+, ключова дейност 1 "Образователна мобилност за граждани", финансирана от Европейската комисия, в часа на класа учениците от VI „а“ клас дискутираха за техните отговорности и задължения към другите хора; научиха какви ограничения могат да съществуват на техните човешки права, които са резултат от правата на другите.


Госпожа Мария Алипиева, участник в мобилност в Португалия по проект "Училище на бъдещето - между традициите и иновациите", започна часа с интерактивна презентация относно нашите отговорности пред обществото, нашите задължения и ограниченията на нашите права.




Часът продължи с разясняване на понятията стереотипи и предразсъдъци. Учениците коментираха как не бива да определяме хората според стериотипите за дадена група и предразсъдъците, които има в зависимост от принадлежността към групата. Обсъдиха кратко видео по темата как животът ни може да се промени за секунди. 



В края на часа посредством играта "Познаваме ли 30-те права на човека?" учениците се разделиха на два отбора и всеки отбор получи по 2 тестета карти. Едното тесте съдържа 30 карти с 30-те права на човека. Второто тесте съдържа 30 карти с обяснения на правата на човека. Всеки отбор трябваше да съпостави 30-те карти от тесте 1 с 30-те карти с обясненията от тесте 2.












В всички споделиха какво са научили и какви чувства са изпитали по време на нестандартния учебен час по гражданско образование. 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Работна среща с учители по гражданско образование

В 3. в клас се проведе открит урок по Гражданско образование